Airbag Kontrol

Airbag Kontrol

Airbag Kontrolü 

Yapılması sürücünün yanı sıra yolcuların da güvenliğinin sağlanmasında önemli bir ayrıntıdır. Airbag Testi ekspertiz işlemleri sırasında yapılması gereken bir güvenlik önlemidir. Fizik kurallarının bir gereği olarak cismin kütlesi ve hızı çarpıldığında momentum adı verilen bir veri elde edilir.

Airbag Kontrol Nasıl Yapılır. Hava yastığı (Airbag), arabanın çarpışma esnasında patlayarak yolculara ve sürücüye ciddi zararlar gelmesini önler. Hayati önem taşıyan hava yastıklarının kontrolü için airbag kontrol  işlemleri uygulanır.

Bu işlemlerin içerisinde; B sütun iç direkte bulunan kemer kabloları direnç ile kandırılmışmı veya işlem var mı diye incelenir, Obd  test cihazlarıyla Airbag sensörlerinin arıza kontrolü yapılır ve bu sensörlerin çarpışma anında araç beynine sinyal gönderip göndermeyeceği tespit edilir.

Airbag Açan araçlarda airbag tamir edilse bile tekrar aynı şekilde çalışmayabilir ya da değişen airbag bir çarpışma anında hiç patlamayabilir.

Airbag kontrol işlemleri sayesinde airbaglerin tekrar çalışıp çalışmayacağı tespit edilebilir ancak fabrika çıkışlı torpidoya göre ayarlanan airbagler, tamir edildikten sonra torpidonun farklı bölgelerinde çıkabilir.

Büyük araç Firmalarının kitapçıklarında ve yaptıkları açıklamalara göre.

Herşeyden Önce Airbag ömrü ortalama 10 yıldır, 10 yıldan sonra değiştirilmesi gerekmektedir.

 

Nasıl Yapılır ?

Airbag kontrolü sadece sökülerek yapılabildiği için sıradan bir kullanıcının yapması mümkün değil ve tehlikelidir. Bu yüzden Airbag test işlemleri oto ekspertiz merkezlerinde yapılır.

İlk olarak Airbag , sökülme ve takılma işlemleri uzman Dynobil teknikerler tarafından yüksek teknoloji cihazlarla ve aparatlarla gerçekleştirilir.

  • 1-) Birincisi Torpido gözünde, koltuk yanlarında ve direksiyonda bulunan hava yastıkları sökülür.
  • 2-) İkinci olarak Hava yastıkları söküldükten sonra OBD Test cihazıyla hem araç beyni hem de airbag beyni arıza kontrolü sağlanır.
  • Bu esnada uzmanlar aracın beyninde yer alan airbag sensörünün çalışıp çalışmadığını kontrol eder.
  • 3-) Üçüncüsü Ardından hava yastıklarının üzerinde bir işlem olup olmadığına ve üretim tarihlerine bakılır.
  • Üretim tarihi aracın üretim tarihinden daha sonra ise aracın kaza yaptığı ve airbaglerin değiştiği tespit edilir.
  • 4-) Dördüncüsü Son olarak aracın B sütununun (iki kapı arasında ki bölüm) kaplaması sökülerek kemer kablolarına bakılır. Kemer kablolarında herhangi bir kopma, bant, kablolama ya da ek işlem varsa airbagin direnç attığı ve çalışmadığı tespit edilir.

Ayrıca; Airbag , sökülme ve takılma işlemleri uzman Dynobil teknikerleri tarafından yüksek teknoloji cihazlarla ve aparatlarla gerçekleştirilir.

AİRBAG TEST MÜMKÜN MÜ?

Hava yastıklarının çalışıp çalışmadığı OBD beyin testi sayesinde kontrol edilebilir. OBD beyin testinde aracın beynine cihaz aracılığı ile bağlanılarak elektrik ve elektronik verilerinin kontrolü sağlanır.

Bu paragrafta Aracın beynine kaydedilmiş bu elektronik veriler sayesinde airbag kontrol  işlemi yapılır ve çarpışma anında çalışıp alışmayacakları tespit edilir. Ayrıca OBD beyin kontrol testinde; ABS, ESP ve ASR gibi güvenlik sistemlerinin doğru çalışıp çalışmadığı da kontrol edilebilir.

Airbag kontrol nasıl yapılır

“ Airbag Test Mümkün Mü?” sorusunun cevabı evettir. OBD beyin testi dışında Airbag kontrol test işlemleri ile hava yastığı sistemini oluşturan; yastık, infilatör (tüp), elektronik kart (beyin) ve sensör parçalarının incelenmesi ile sağlanabilir.

AİRBAG NEDİR?

Airbag (Hava Yastığı); kaza anında içerisine hava doldurarak açılan ve yolcuların ciddi yaralar almasını önleyen yastıklarıdır. Kısaca özetlemek gerekirse; En az emniyet kemeri kadar önemli olan bu hava yastıkları, saniyenin 1/10’ undan kısa sürede açılarak çarpışma anında sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlar.

Aracın ön tarafında bulunan hava yastıklarının sağlam olduğunun anlaşılması için airbag kontrol test işlemleri yapılır. Hava yastığı sistemini oluşturan; yastık, infilatör (tüp), elektronik kart (beyin) ve sensör olmak üzere 4 parça vardır. “Airbag nedir?” Sorusuna detaylı yanıt sağlayabilmek için bu dört parçanın nasıl çalıştığını inceledik.

  • 1-) YASTIK: Hava yastıkları hafif ve kuvvete dayanıklı naylon ipliklerden üretilir. Çarpışma esnasında açılan bu yastıklar, maruz kalacakları yüksek gaz sıcaklığına dayanıklıdır;Bu nedenle üzerlerinde bulunan gözenekler sayesinde açıldıktan kısa süre sonra sönerler.
  • 2-) İNFİLATÖR (GAZ DOLU TÜP): Çarpışma esnasında patlayan infilatör, açığa çıkardığı nitrojen gazı sayesinde hava yastığını şişirir. Kazadan sonra içi boşalan tüp, tamir edilse bile aynı işlevi göremez.
  • 3-) SENSÖR: Çarpışmayı anında oluşan şiddet oranını algılayarak ürettiği elektrik sinyalini elektronik karta gönderir. Aracın beyni bu elektrik veriyi kaydeder. Airbag kontrol test işlemi yapılırken beyne kaydedilen bu elektronik verilere ulaşım sağlanır. Hava yastığının daha önce açılıp açılmadığı, aracın hangi şiddetle kaza geçirdiği tespit edilir.
  • 4-) ELEKTRONİK KART: Sensörün gönderdiği sinyali algıladığında hava yastığının patlamasını sağlar.

Bu parçaların her birinin çalışması ve hava yastığının patlaması 30 ms’ye den kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.

Airbag Kontrol Nasıl Yapılır

AİRBAG ÖMRÜ VAR MIDIR?

Bazı araba markaları ürettikleri airbaglerin ömürlük olduğunu söyleseler bile; infilatörün içinde bulunan nitrojen gazı, uzun süreler zarfında etkisini kaybedebilir.

Ancak Bu nedenle aracın hava yastıklarının 10 yılda bir yenilenmesi gerekir.

AİRBAG DEĞİŞİRSE PATLAR MI?

Hava yastığının beyni, fabrika çıkışlı torpidodan açılacak şekilde tasarlanmıştır. İlk olarak tekrar tamir edilip patlamaya hazır hale gelse bile ancak çarpışma anında açılmamaya da torpidonun farklı yerinden çıkma gibi problemler yaratabilir.

Bu nedenlerden dolayı “Airbag değişirse patlar mı?” sorusuna net bir yanıt vermek pek mümkün olmaz. Airbag kontrol test işlemlerinde sadece tamir edilen hava yastıklarının çalışıp çalışmama durumu tespit edilebilir. Bir yandan Hava yastığı çalışır durumda olsa bile, patlama anında verdiği etki test edilemez.

Aracınızın hava yastıklarının çalışıp çalışmadığını ekspertiz merkezine gitmeden kontrol etmenizin tek yolu SRS göstergesidir. SRS Airbag, aracın hava yastıklarında ki sorunu gösteren bir güvenlik sistemidir. Mesela Hemen hemen her araçta bulunan bu gösterge hiç yanmıyorsa ya da yanıp günlerce sönmüyorsa; aracınızın hava yastıklarında bir sorun var demektir.

Ancak bazen SRS göstergesi hava yastıklarında bir sorun olsa bile algılayamayabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve hayatınızı riske atmamak için mutlaka aracın airbag kontrollerini yaptırmalısınız.